Demenci prijazna točka

Demenci prijazna točka je namenjena osebam z demenco, zlasti tistim v zgodnji fazi bolezni, ki so še samostojni in aktivni, njihovim svojcem, kot tudi drugim.

Nazaj

Dom Viharnik je v letu 2019 postal demenci prijazna točka. Pridružili smo se več kot devetdesetim prejemnikom potrdila, katerih vhodna vrata krasi nalepka s prepoznavno spominčico. Slavnostnega dogodka, uradne otvoritve demenci prijazne točke, dne 25. 4. 2019, sta se udeležila tudi podžupan Občine Kranjska Gora g. Bogdan Janša in generalni sekretar Spominčice, g. David Krivec.

Demenci prijazna točka je namenjena osebam z demenco, zlasti tistim v zgodnji fazi bolezni, ki so še samostojni in aktivni, njihovim svojcem, kot tudi drugim. Na Demenci prijazni točki lahko osebe z demenco dobijo pomoč in informacije, saj se pogosto izgubijo, ne najdejo poti domov ali ne prepoznajo okolice, v kateri se znajdejo. Prav tako je namenjena zaposlenim v trgovinah, bankah, lekarnah, knjižnicah, na pošti, policistom, gasilcem itd. Ti pri svojem delu pogosto srečujejo z osebami z demenco, zato je prav, da vedo, kam poklicati za nasvete in informacije.

»V središču naj bo človek in ne bolezen. Zato bodimo strpni in prijazni. Vzemimo si čas za jasen in enostaven pogovor. Pristopimo počasi in prijazno, dotaknimo se osebe, ne prepričujmo je v nekaj, česar ne dojame.« izr. prof. dr. Aleš Kogoj, dr. med., spec. psihiatrije, ustanovitelj Spominčice