• Aktualno
 • Projekti
 • Publikacije
 • Garklc

  Starostniki aktivno raziskujejo koristne organizme

  Projekt sofinancira EU, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje (preko programa razvoja podeželja 2007-2013, os LEADER) LAS Gorenjska košarica ter občine na območju LAS Gorenjska košarica

  V sklopu projekta bo spomladi 2014, tik ob parku Viharnika, zaživel tudi naš »garklc«. S pomočjo nosilca, Biotehniškega centra Naklo in v sodelovanju s partnerji projekta, Občino Kranjska Gora, Občino Naklo, Domom starejših občanov Preddvor in Domom Viharnik, bodo stanovalci obeh domov pridobili vrtiček. Ta se bo ponašal s t.i. visokimi gredami, družbo pa mu bo delal »hotel za koristne živali«.

  V Viharniku smo 9.12. tako že izvedli prvo predavanje, na katerem so bili stanovalci seznanjeni z vsebino in namenom projekta. Vrtiček bo služil tako fizični aktivnosti kot tudi v namen sproščanja. Pod strokovnim vodstvom (delovne, fizioterapije idr.) se bodo izvajale različne aktivnosti, katerih rezultat naj bi se kazal v pridelkih našega garklca. Istočasno bo teklo medgeneracijsko sodelovanje z okoliškim vrtcem in šolami tako, da bo projekt služil tudi v namen pridobivanja in širjenja znanja ter širjenju zavesti o pomembnosti vzdrževanja naravnega ravnovesja.

  Do pomladi je še dolga. Literatura in delavnice bodo tako več kot dobrodošle za krajšanje zimskih dni. In kljub temu, da imajo stanovalci širok spekter znanj in izkušenj z vrtnarjenjem in se med njimi že krešejo mnenja o tem kaj in kako bomo sadili, jim je vendarle skupno eno izhodišče: nestrpno čakajo, da bodo zavihali rokave in pokazali, da so garklcu več kot kos.

  Verjamemo, da boste tudi vi z veseljem sledili naši novi zgodbi na tem zanimivem popotovanju…