Naša zgodba o simbiozi giba

15. 10. 2019

Pridružili smo se slovenskemu nacionalnemu projektu ozaveščanja ter spodbujanja k udeležbi v gibalno-športnih aktivnostih prek medgeneracijskega sodelovanja. Postali smo del zgodbe Simbioza giba 2019.

V preteklem tednu smo poleg aktivnosti, ki so stalnica na našem urniku, izvajali še aktivnosti, ki so naše stanovalce dodatno spodbudili h gibanju. Zopet smo se povezali zaposleni in stanovalci.

Odločili smo se, da projekt začnemo z aktivnostjo, v kateri so vključeni stanovalci, ki niso sposobni samostojnega gibanja in so na invalidskih vozičkih. Zaposleni smo skupaj s stanovalci naredili en velik krog po Kranjski Gori. Pisana družba je bila precej zgovorna in dobre volje. Sprememba okolja in telesna aktivnost je na vse prisotne vplivala blagodejno.

Število stanovalcev, ki se je sprehoda udeležilo, je pokazatelj, da se v našem domu dobro zavedamo, da je telesna aktivnost zelo pomembna za ohranitev zdravja in psihofizičnih sposobnosti.

Teden smo nadaljevali s telovadbo »Ruska metoda 1000 gibov«, katere začetnik je dr. Nikolay Grishin. Gospa Metka nam je razložila pomen vaj in nam dala splošne podatke o načinu izvajanja telovadbe. Skupaj smo naredili 1000 gibov in razgibali vse sklepe v telesu. 

Življenje vsakodnevno piše zgodbe. Ena izmed lepših je zgodba našega stanovalca Staneta in naše glavne sestre Anite. Njun uvod v to zgodbo se je začel vrsto let nazaj, ko je Anita kot mlada perspektivna športnica začela trenirati namizni tenis. Gospod Stane je bil takrat trener v klubu. Anita je rada večkrat povedala, da ji je bil Stane kot drugi oče. Življenje je teklo dalje in prišel je čas, ko se je gospod Stane odločil, da se bo nastanil v našem domu. Njuna vez je bila še vedno trdna, saj nikoli ne pozabiš ljudi, ki pustijo v tebi globoko sled. Medtem, ko sta obujala spomine sta se odločila, da bosta organizirala tekmovanje v namiznem tenisu. Povabljeni so bili vsi stanovalci in zaposleni. Gospod Stane je vsem navzočim dal napotke in razložil pravila igre. Priznati moramo, da nas je aktivnost kar precej utrudila. Najlepši del je sledil ob koncu tekmovanja, ko sta za lopar prijela bivši trener in učenka. Priznati moramo, da je bilo zelo čustveno in hkrati borbeno. Odločili smo se, da zmagovalcev ne bo. Zmago je odnesla lepa in pozitivno naravnana zgodba.

Zadnja aktivnost, ki smo jo pripravili v tednu Simbioza gibanja, je bila presenečenje za naše stanovalce. Vsi, ki so spremljali priljubljeno oddajo Zvezde plešejo vedo kdo je Denis Porčič Chorchyp. Ja, prav tisti Denis, ki se je s soplesalko Martino boril za zmago. Tudi nekateri od naših stanovalcev so stiskali pesti zanj, saj je Denis naš sokrajan.

Denis skriva ogromno talentov. Poleg tega, da je ujel plesni korak s pravo profesionalko, je še profesionalni borec, trener borilnih veščin, osebni trener in glasbenik.

Naši stanovalci so ga bili zelo veseli. Pokazal nam je tehnike dihanja in poudaril pomembnost pozitivnega mišljenja. Zbrani v naši avli smo mu z veseljem sledili.