Glina med prsti

12. 2. 2020

Leto je naokoli in mi smo se zopet pridružili projektu  Mladi razveseljujemo starejše, ki poteka pod okriljem Razvojne agencije Zgornje Gorenjske. Prva izmed delavnic je potekala na Osnovni šoli Josipa Vandota v Kranjski Gori.

Postavili smo si vprašanje: "Kaj za nas pomeni beseda glina?" Takoj smo pomislil na zemljo, zdravilo in gnetenje. Pomislili smo na stare lončene vrče. Le koliko so jih našli na prastarih najdiščih? Je spomin na naše prednike in na njihovo življenje. Dotik gline je star kot človeštvo. 

Zato nam je glina poznana kot mnogostransko zdravilo. Lahko jo pijemo, si z njo razstrupljamo telo, iz nje delamo obkladke in jo oblikujemo. Od sonca, zraka in vode je prejela temeljne življenjske moči. V stiku z glino prebudimo v sebi izvorne kreativne sposobnosti, obenem pa se v nas sprostijo telesne in duševne napetosti, kar ugodno vpliva na psihofizično počutje.

In danes smo si ustvarili tako dopoldne: družabno, sproščujoče in pa terapevtsko obarvano. Z avtobusom smo se odpeljali na OŠ Josipa Vandota. Skupaj z osnovnošolci in učiteljico Marto smo ustvarjali unikatna korita, v katera bomo kasneje posadili natresk. Oblikovanje gline uvrščamo med likovno terapijo.

Likovna terapija kot delovna dejavnost se lahko izvaja skupinsko ali individualno in je del delovne terapije in sredstvo osebnostnega dviga. Simbolizira notranji svet posameznika, izražajoč zavedno in nezavedno. Končni izdelek in kakovost izdelka ni tako pomemben kot sam proces ustvarjanja. http://www.coloringtherapy.com/.

Modeliranje z glino je  namenjeno  vsem starostnim skupinam in ni potrebno imeti posebnega znanja. Zato ni naključje, da je bil na današnji delavnici poudarek na medgeneracijskem druženju. Spletli so se mali nagajivi prsti z izkušenimi dlanmi. Skupaj smo spodbujali domišljijo in ustvarjalnost, izražali smo svoje misli in občutke in predvsem smo se potrudili, da smo našli prostor za dobro voljo.

Glina torej ni le snov, v kateri je pustil pračlovek prvi odtis, si izdelal vrč, gradil stavbe in v novejšem času rafinirano kot porcelan uporabil za najtrše in najostrejše predmete. Glina je nekaj več. Glina je sprostitev za telo in dušo.

Naše druženje si lahko pogledate v naših ujetih utrinkih.