• Aktualno
 • Projekti
 • Publikacije
 • Cirkus Viharnik

  25. 2. 2020

  Nekje v naši bližini se je zaslišal ropot cirkuškega voza. Smeh je bil čedalje bolj glasen in stanovalci so z zanimanjem odpirali vrata svojih sob. 

  V Viharnik so vstopili pravi viharniški cirkusanti, ki so prispeli naravnost iz Milana, in slovijo kot najboljši cirkus v Evropi. 

  Direktor Giovanni je vstopil prvi in nemudoma začel z lepljenjem plakatov, ki so oznanjali bližajoči se nastop. Ob spremljavi vesele glasbe so se klovni, akrobati in krotilec tigra z direktorjem na čelu odpravili na potep po domu. Njihova nagajivost, norčavost, smeh in obilica dobre volje so našim stanovalcem risali nasmehe na obrazih. Z navdušenjem so odprli vsa vrata in pokukali so prav v vsako sobo.

  »Kmalu se bo začelo«, je bilo slišati. Ura je odbila tri in stanovalci so se zbrali v avli. Dvignil se je zastor in kmalu je s kovčkom v rokah vstopil direktor cirkusa, ki je z italijanskim naglasom nagovoril vse prisotne. Prvi sta na oder stopili akrobatki Lili in Kiki, najbolj znani vrvohodki. S svojo točko sta nam vzeli dih. Hoja po vrvi je bila tako dramatična, da nam je kar nekajkrat vzelo sapo. Pokazali sta nam še nekaj trikov z obroči in kmalu se je Lili pridružil še krotilec tigrov, ki je v Italiji bolj poznan kot Ognjeni bič. Priznati moramo, da je bil gospod prav poseben. V trenutku je ukrotil tigra in ga spodbudil, da je trikrat skočil skozi obroč. Najbolj nas je navdušil skok tigra skozi ognjeni obroč.

  Po razburljivih prvih točkah je vstopil pantomimik Željko. S svojimi finimi kretnjami in rahlo žalostnim obrazom je stanovalcem zadal kar težko nalogo. Stanovalci so morali ugotoviti katerega izmed zaposlenih v Viharniku opisuje s svojimi  kretnjami. No, zgleda, da naloga ni bila tako težka, saj so stanovalci zelo hitro rešili zanko.

  Potem je z elegantnim korakom vstopila ona. Rozi je bila oblečena v prelepo obleko in nekajkrat si je popravila mavrične kodre, ki si jo ji krasili obraz. Pokazala nam je, kako uspešna je pri izdelavi milnih mehurčkov. Kmalu so bili mehurčki vsepovsod in bila je prav posebna dogodivščina za naše stanovalce.

  Berti in Mavrica sta bila prava spretna mojstra. Kaj takega še nismo videli. Berta je vrtela nešteto krožnikov naenkrat in Mavrica je žonglirala z velikanskima žogama. Da sta imela zelo zahtevno nalogo, so se prepričali tudi stanovalci, ki so se preizkusili v žongliranju.

  Kot predzadnja sta nastopila še klovna Pipi in Melkijad. S seboj sta prinesla kar precej balonov, ki sta jih na odru napihnila in jih oblikovala v različne živali. Stanovalci so bili zelo veseli, da so jih lahko odnesli v svoje sobe.

  Kot zadnji nas je s svojimi triki navdušil čarodej Brane, ki je pričaral med drugim tudi velikanskega zajca. Stanovalci so pri vsakem triku sodelovali in se vsakič znova čudili. Vse skrivnosti trikov pa so ostale skrbno shranjene pri čarodeju.

  Ne smemo pa pozabiti na vedeževalko Maro, ki žal ni mogla predstaviti svojih preroških sposobnosti. V Italiji je namreč preveč prerokovala iz kavne usedline in zamašila vse odtoke. Obljubila pa nam je, da nas bo kmalu obiskala.

  Najbrž se sprašujete, zakaj je viharniški cirkus najboljši v Evropi? Dolžni smo vam pojasnilo. So ekipa sposobnih artistov, ki vsakodnevno uspešno izvajajo aktivnosti pred občinstvom. Njihove točke niso ustvarjene zaradi aplavza, ampak so trdo delo zaradi zadovoljstva občinstva v vsakem trenutku. Včasih hodijo po tresoči se vrvi, drugič skačejo skozi obroče, na katerih je lahko tudi ogenj. Znajo se soočati tudi z milnimi mehurčki in so pripravljeni tudi na to, da bodo nekoč počili. Polega krotenja živali znajo krotiti tudi sebe in imajo sposobnost pravilno odreagirati v vsakem trenutku. Predvsem so pa najbolj uspešni takrat, ko si na koncu podajo roke in se globoko priklonijo. Takrat se vsakič znova zavejo, da je močan aplavz posledica vseh uspešno izvedenih točk.