8. marec

8. marec 2019

Bili so se boji za enakopravnost med obema spoloma…

Vse skupaj se je začelo leta 1889 na pobudo nemške socialistke in borke za ženske pravice Clare Zetkin. Mednarodni dan žena so prvič praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Takrat je za praznik vseh žensk veljal še 19. marec. Datum, katerega poznamo danes, pa je stopil v veljavo leta 1917. Praznik je nastal tudi v spomin na več kot 140 žensk, ki so leta 1911 umrle v požaru v newyorški tekstilni tovarni. Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk. Tako je že leta 1897 začel izhajati ženski časopis Slovenka, medtem ko je bilo prvo žensko društvo ustanovljeno leto kasneje.    

8. marca praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk, moški pa so si podoben dan izbrali dva dni pozneje.    

Dan mučenikov ima svoje korenine v krščanskem izročilu. 10. marca obhajamo godovni dan 40 mučenikov iz Sebastije v Armeniji, ki se niso hoteli odreči krščanski veri in so umrli mučeniške smrti. Ta dan so si moški izbrali za svoj praznik kot alternativo dnevu žena.     

V Viharniku smo združili oba praznika hkrati. Odločili smo se, da k prazniku pristopimo malo drugače. V dopoldanskem času smo v naši avli odprli pravi lepotilni salon. Za nežnejši spol je poskrbela naša Danica, ki je poskrbela, da so gospe izgledale čudovito. Za naše mučenike se je potrudil naš Benjamin.    

Z majhno pozornostjo smo obdarili vse stanovalce. Mizo vsake stanovalke je krasil čudovit nagelj, ki v svojem najširšem pomenu simbolizira prijateljstvo in spoštovanje. Stanovalci pa so se tokrat posladkali s sladkim presenečenjem.     

Ker pa nikoli ne pozabimo na naše zaposlene, smo tudi za njih pripravili majhno, sladko presenečenje. Danes smo bili siti in vse je dišalo po rožicah. Topli žarki pa so nas opomnili, da se približuje pomlad.